آلرژی های چشم (مثل قرمزی، خارش، ریزش اشک) مشکلاتی هستند که در این فصل (پاییز) بسیار رایج می شوند.افزایش ریزگردها و تغییرات آب و هوایی منجر به ایجاد حساسیت های چشمی در فصل پاییز می شود.
در ادامه با مجله الکترونیکی دیالنز همراه باشید تا در مورد راه های رهایی از آلرژی چشم در فصل پاییز ، آشنا شوید
آلرژی یا حساسیت چشم چیست؟
آلرژی چشم که با نام آلرژی یا حساسیت ملتحمه (allergic conjunctivitis) هم شناخته میشود، یک نوع واکنش ایمنی مضر است که در نتیجهی تماس چشم با مواد محرک ایجاد میشود. این مواد محرک تحت عنوان مواد آلرژن یا حساسیتزا شناخته میشوند و گرد و غبار، دود و گرده گیاهان مثالهایی از این مواد هستند.
دستگاه ایمنی بدن به صورت طبیعی از بدن در برابر مهاجمین خطرناکی همچون ویروسها و باکتریها محافظت میکند تا خطر بیماری را از انسان دور کند. در این میان دستگاه ایمنی بدن به اشتباه آلرژنها را به عنوان مهاجمین خطرناک شناسایی کرده و مواد شیمیایی خاصی برای مبارزه با آنها تولید میکند. این مواد حساسیت زا حتی ممکن است بی خطر باشند ولی بدن در برابر آنها یک واکنش دفاعی از خود نشان میدهد.
این واکنش منجر به ایجاد علائم در فرد میشود که خارش، قرمزی وریزش اشک چشم از آن جمله هستند. در برخی موارد، آلرژیهای چشمی با بیماریهایی همچون اگزما و آسم مرتبط است.
داروهای بدون نسخه به بهبود علائم آلرژی چشمی کمک میکنند، ولی در مواردی که حساسیت بسیار شدید باشد باید اقدامات درمانی مناسب توسط پزشک انجام شود.
دلایل حساسیتِ پاییزی چیست؟
گیاه ابروسیا یا آمبروزیا (کهنهواش) متعلق به تیره کاسنی، بزرگترین محرک آلرژی در فصل پاییز است.
اگرچه معمولا گرده افشانی این گیاه از شب های خنک و روزهای گرم ماه اوت آغاز می شود اما ممکن است تا ماه سپتامبر و اکتبر ادامه یابد. حدود ۷۵ درصد از افرادی که به گیاهان بهاره حساسیت دارند به این گیاه نیز واکنش نشان می دهند.
حتی اگر این گیاه در محل زندگی فرد وجود نداشته باشد، گرده های این گیاه می تواند از طریق وزش باد صدها کیلومتر جابجا شود.
در برخی از افراد که به گیاه ابروسیا حساسیت دارند، مصرف برخی میوه ها و سبزیجات نظیر موز، خربزه و کدو سبز نیز می تواند علائم آلرژیک ایجاد کند.
کپک نیز یکی دیگر از عوامل حساسیتزا در فصل پاییز است. ممکن است تصور شود که کپک در زیرزمین یا حمام رشد می کند - بخشهای مرطوب در خانه - اما شرایط برای رشد کپک در نقاط مرطوب در فضاهای باز و بیرون از خانه هم فراهم است.
در عین حال "کَنه" های گرد و غبار را فراموش نکنید. در حالیکه کنه های گرد و غبار در ماه های مرطوب تابستان رایج هستند، ممکن است اولین بار که در فصل پاییز وسیله گرمایشی را روشن می کنید وارد هوا شوند. آنها می توانند باعث عطسه، خس خس سینه و آبریزش بینی شوند.
چه عواملی باعث حساسیت چشمی می شوند؟
به طور طبیعی مواد بی ضرر باعث حساسیت چشمی در بین کسانی می شود که استعداد این قضیه را دارند. از ذرات معلق در هوا که باعث آلرژی می شوند می توان به گرد و غبار و آلودگی های در هوا و ذراتی که ممکن است از پوست حیوانات خانگی در هوا پخش شده باشند اشاره کرد.
در واقع حساسیت های چشمی می تواند از عکس العمل چشم نسبت به مواد آرایشی یا قطره چشم یا اشک مصنوعی که برای جلوگیری از خشکی چشم استفاده می شود رخ دهد. حساسیت های غذایی و یا عکس العمل بدن نسبت نیش های حساسیت زا به طور معمول تاثیری در این حساسیت چشمی نسبت به مواردی که در بالا صحبت کردیم نمی گذارند.
علائم حساسیت چشم چیست؟
قرمزی در کره چشم و اطراف پلک ها
اشک ریختن بسیار فراوان
خارش چشم
تاری دید
تورم پلک
معمولا در بروز علائم این حساسیت هر دو چشم درگیر میشوند. (البته گاهی ممکن است یک چشم نیز حساسیت نشان دهد.(
اگر این علائم را به صورت مداوم دارید، به چشم پزشک یا پزشک خانوادگی خود مراجعه کنید تا هر چه سریع تر روند درمان را آغاز کند.
حساسیت چشم چگونه درمان میشود؟
حساسیت چشم احتمالا با تجویز داروهای مختلف توسط پزشک درمان شود و حتی آلرژی کاملا از میان می رود. اما اگر قرمزی چشم باقی بماند، در این صورت پزشک دارو های مختلف زیر را پیشنهاد میدهد:
دارویی برای محدود کردن عروق خونی چشم که میزان خون ورودی به چشم را کاهش میدهد. بنابراین قرمزی چشمها نیز کمتر میشود.
دارویی برای کاهش قرمزی، تورم و خارش چشم ها با کاهش دادن میزان هیستامین. هیستامین مادهای شیمیایی موجود در بدن است که علت این بیماری است. این دسته از دارو ها را میتوان با نسخه و بدون نسخه پزشک نیز تهیه کرد.
استفاده از داروهای موضعی موقتی برای افرادی که علائم شدیدی ندارند.
هنگامی که داروهای دیگر به درمان علائم ناشی از حساسیت پاسخگو نبودند، پزشک داروی استروئید را تجویز میکند. این دارو باید با نظارت کامل پزشک مصرف شود چرا که فشار داخل چشم را افزایش میدهد و ممکن است به چشم آسیب برساند. البته پزشک قبل از تجویز استروئید باید عفونتهای ویروسی را نیز بررسی کند. از عوارض جانبی این دارو میتوان به احتمال بروز آب مروارید اشاره کرد. آب مروارید عدسی چشم را کدر و دید را مختل میکند.
دارویی که از آزاد شدن هیستامین جلوگیری می کند و بهتر است از این روش قبل از بروز علائم استفاده شود.
داروهای خوراکی ضد حساسیت نیز برای درمان علائم حساسیت چشم موثر است.
اگر علائم این بیماری شدید باشد، پزشک احتمالا ترکیبی از دارو های فوق را تجویز میکند.
رعایت موارد زیر میتواند از بروز حساسیت چشم جلوگیری کند:
از لنز استفاده نکنید. یا اگر آن ها داخل چشم شما قرار داشتند و چشمانتان قرمز شد، آن ها را خارج کنید.
کمپرس یخ روی چشمانتان بگذارید.
قطره های اشک مصنوعی را امتحان کنید. این قطره ها نیازی به تجویز پزشک ندارند و در برخی موارد سوزش چشم و خارش چشم را کاهش میدهند. توجه کنید اگر این قطره به بهبود یکی از چشم ها کمک نکرد، برای چشم دیگر استفاده نکنید.
نکاتی برای جلوگیری از حساسیت چشم
چشمهای ملتهب را مالش ندهید.
همیشه دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید.
برای کاهش آلرژی، بالش، ملحفه و حوله را با آب گرم و مواد شوینده بشویید.
چشمهایتان را آرایش نکنید.
لوازم آرایشتان را با کسی به اشتراک نگذارید.
به هیچ عنوان از لنز دیگران استفاده نکنید.
برای کاهش التهاب از عینک به جای لنز استفاده کنید.
دستهای خود را قبل از استفاده از کرمها و قطرههای چشمی خود یا فرزندتان بشویید.
قطرهای که برای چشم عفونی استفاده کردید، برای چشم سالم و غیر عفونی استفاده نکنید.
کلام آخر
بهترین راه درمان حساسیت چشم، اجتناب از عامل ایجاد حساسیت می باشد. ولی این روش همیشه امکان پذیر نیست مخصوصا اگر آلرژی فصلی داشته باشید. خوشبختانه روش های درمان حساسیت زیاد است. بعضی از داروهای خوراکی مخصوصا وقتی سایر علائم آلرژی فصلی را هم دارید می تواند به شما کمک کند
تازه ترین مطالب
اگر شما هم مانند بسیاری از مردم به طور منظم از لنزهای چشم استفاده می کنند ممکن است خشکی چشم را تجربه کنید، پس بهتر است دلایل این مشکل را درک کرده و بد...ادامه مطلب
خیلی از دوستان می پرسن که آیا با چشم آستیگمات امکان استفاده از لنز رنگی هست یا نه ؟ اگر آستیگمات چشم بیشتر از 0.75 باشد نمی توان از لنز آستیگمات اس...ادامه مطلب
اگر در آینه به چشمهایتان نگاه کنید، متوجه تنگ و گشاد شدن مردمک چشمهایتان میشوید. گشادی مردمک چشم واکنشی طبیعی به کم یا زیادشدن نور ا...ادامه مطلب
عوامل ژنتیکی نقش مهمی را در بروز بعضی اختلالات بینایی و بیماری های ژنتیکی چشم در مقاطع سنی مختلف ایفا میکنند مانند شب کوری، کور ر...ادامه مطلب
جداشدگی شبکیه یکی از بیماریهای جدی چشم است. شبکیه بافتی در پشت چشم است. در این بیماری شبکیه از بافتهایی که آن را حمایت میکنند دور میشود. تغییرات ناگها...ادامه مطلب